Η έννοια του «μαζί»: Αλήθειες και μύθοι

hands-437968_960_720της Αικατερίνης Μούτουπα

 

  Πόσο εύκολο μας είναι να λέμε ότι είμαστε «μαζί» με κάποιον ή πόσο δύσκολο είναι να είμαστε πραγματικά «μαζί» με τον άλλον; Και τι ακριβώς είναι τελικά αυτό το πραγματικά «μαζί»;

Αυτά τα ερωτήματα ίσως είναι και από τα βασικότερα στον κόσμο της ψυχοθεραπείας. Αρκετά άτομα ή ζευγάρια έρχονται για να διαπραγματευτούν τη σχέση τους, η οποία πέφτει στην παγίδα της καθημερινότητας ή των εγγραφών του εκάστοτε ατόμου και δηλητηριάζεται. Με τον όρο εγγραφές ή καταβολές εννοούμε εκείνα τα πρότυπα, τις αξίες, τα ήθη, αλλά και τις συμπεριφορές που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά και αποτελούν τα βασικά μοτίβα συμπεριφοράς για τα μέλη της οικογένειας. Εν ολίγοις, οι εγγραφές μας είναι ένας ασυνείδητος τρόπος μάθησης προκειμένου να λειτουργήσουμε σε σχεσιακό επίπεδο (πχ ο τρόπος που θα επιλέξουμε τον/την σύντροφό μας, σχετίζεται άμεσα με τις καταβολές που έχουμε από την οικογένειά μας, σχετικά με το άλλο φύλο).

 «Μαζί» δε σημαίνει μένω κάτω από την ίδια στέγη. Όπως κι ο γάμος από μόνος του ή μια απλή συμβίωση-σχέση δεν ορίζεται ως «μαζί». Πολλοί συγχέουν τα παραπάνω. Η εικόνα που έχει αποκτήσει κανείς από την οικογένεια καταγωγής (γονείς), παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πως το άτομο θα αναπτύξει σχέσεις με το άλλο φύλο.

Σχέσεις στερητικές, σχέσεις κακοποιητικές ή σχέσεις από απόσταση είναι κάποιες από τις μορφές που μπορεί να πάρει μια σχέση, που όμως δεν αγκαλιάζει το μαζί, αντίθετα ενισχύει την αρνητική πλευρά. Οι στερητικές σχέσεις, είναι αυτές που δεν προσφέρουν και δεν καλύπτουν τις βασικές συναισθηματικές αλλά και υλικές ανάγκες μιας σχέσης. Θα λέγαμε είναι περισσότερο φειδωλές. Για παράδειγμα, μια στερητική σχέση δεν προσφέρει την αμοιβαιότητα, την αγάπη και την αλληλεπίδραση.

 Κακοποιητικές σχέσεις είναι αυτές που κυριαρχούν οι απειλές, ο εξευτελισμός, ο φόβος και η ανασφάλεια! Αφορά περισσότερο τη συναισθηματική κακοποίηση του ατόμου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η σωματική κάποιες φορές.

  Αυτή που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η σχέση από απόσταση. Η σχέση αυτή λειτουργεί σε ένα επίπεδο επικοινωνίας, αλλά στο «μαζί» παρουσιάζει ακαμψία. Είναι δύσκολο να ενωθούν δύο κόσμοι όταν έχουν μάθει να λειτουργούν με ένα μεγάλο κενό ανάμεσά τους.

Τι είναι τελικά το «μαζί»; Περιλαμβάνει μια γκάμα από συναισθήματα και κυρίως αλληλεπιδράσεις. Μαζί σημαίνει μοιράζομαι, ανταλλάσσω, κάνω κοινές δραστηριότητες, εκφράζω τα συναισθήματα μου κι όλα αυτά με μια προϋπόθεση: Θετικό συναίσθημα κι όχι καταπίεση. Θέλω να είμαι μαζί με κάποιον και δεν δυσφορώ. Θέλω να κάνω πράγματα με τον άλλον και δεν καταπιέζομαι.

 Εν ολίγοις, το «μαζί» είναι κάτι πολύ σύνθετο. Γίνεται καθημερινή προσπάθεια για τη διατήρησή του και χρειάζεται μεγάλη θέληση και κυρίως το άτομο να τα έχει βρει πρώτα με τον εαυτό του, ώστε να μπορεί να δώσει και στον άλλον. Εξάλλου, πως μπορείς να αγαπήσεις τον άλλον (έννοια του μαζί) αν δεν έχεις μάθει να αγαπάς τον εαυτό σου;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s