Τι είναι η κυτταρίτιδα και πως αντιμετωπίζεται

orange-peel-273151_1280του Αντώνη Γυφτονικολού

Ο Μένανδρος σε ένα από τα ποιήματα του είχε πει πως «όταν η φυσική ομορφιά πλαισιώνει έναν θαυμάσιο χαρακτήρα τότε σκλαβώνεται όποιος τον πλησιάζει». Τα λόγια του Μενάνδρου είναι πάντα επίκαιρα αφού ο άνθρωπος επιζητά την συνεχή βελτίωση του σε όλα τα επίπεδα. Στην σύγχρονη εποχή με την επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την ανάδειξη νέων επαγγελμάτων (μοντέλα,ηθοποιοί, γυμναστές, δημοσιογράφοι, τηλεπαρουσιαστές, τραγουδιστές κ.α) έχει δημιουργηθεί μια συνεχής ενασχόληση και προσπάθεια βελτίωσης της αισθητικής του ανθρωπίνου σώματος δημιουργώντας πρότυπα που αφορούν άνδρες και γυναίκες. Ειδικά στις γυναίκες το φαινόμενο είναι εντονότερο από τους άνδρες με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αντιμετωπίζουν τα θέματα  αισθητικής του σώματος τους με περισσότερο ενδιαφέρον και πολλές φορές και με περισσότερο άγχος. Ένα τέτοιο θέμα αισθητικής είναι και η κυτταρίτιδα. Η «όψη της φλούδας πορτοκαλιού» που υπάρχει σε διάφορα σημεία του σώματος και σε παρά πολλούς ανθρώπους έχει αναχθεί πλέον σε σημαντικό αισθητικό θέμα.

  Η κυτταρίτιδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια δυσμορφία των σημείων όπου εμφανίζεται και που προκύπτει ύστερα από μια ανισόμορφη εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στην ακριβώς από κάτω λιπώδη στιβάδα. Το πρόβλημα δημιουργείται από την κακή μικροκυκλοφορία του αίματος στα αγγεία των σημείων αυτών  με αποτέλεσμα την ελλιπή απομάκρυνση των τοξινών και την συνεχή εναπόθεση τους στα κύτταρα. Αυτή η δυσλειτουργία οδηγεί τον οργανισμό στην λανθασμένη εκτίμηση ότι τα λιποκύτταρα των περιοχών αυτών δεν έχουν επαρκή τροφοδοσία και συνεχώς εναποθέτει νερό και μόρια λίπους. Έτσι στα σημεία αυτά που συντελείτε  η ανωτέρα διαδικασία ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητα του και  δημιουργείται αυτή η εικόνα των ρυτίδων.

  Που εμφανίζεται

  Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αφορά και τα δύο φύλα αλλά κυρίως τις γυναίκες όπου το πρόβλημα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το αντιμετωπίζουν το 80% των γυναικών. Τα σημεία όπου  εμφανίζεται το πρόβλημα της κυτταρίτιδας στις γυναίκες είναι:

 • Γλουτοί
 • Μηροί
 • Κοιλιά
 • Γάμπες και γόνατα
 • Εσωτερικό των μπράτσων

Στους άνδρες εμφανίζεται στην κοιλιά στον θώρακα και στα μπράτσα.

  Που οφείλεται

   Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της είναι πολλές και μπορούν να επηρεάζουν είτε ως μεμονωμένοι παράγοντες είτε ως συνδυασμός περισσοτέρων. Αυτές είναι:

 • Κληρονομικότητα
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
 • Κάπνισμα
 • Διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος
 • Κακές διατροφικές συνήθειες και παχυσαρκία
 • Άγχος

  Όλα τα ανωτέρω μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία της κυτταρίτιδας και απαιτείται μια συνδυασμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της.

  Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

  Αν και η κληρονομικότητα και οι ορμονικές διαταραχές είναι δύσκολο να επηρεαστούν οι υπόλοιποι παράγοντες μπορούν να βελτιωθούν ή και να απαλειφθούν.

  Φυσική δραστηριότητα:  Η καθιστική ζωή όπως αναφέρθηκε παραπάνω επιδρά αρνητικά στην δημιουργία της κυτταρίτιδας .Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προστεθεί η άσκηση στην καθημερινότητα. Τρεις με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και με έμφαση σε αερόβια άσκηση(aerobic, ποδήλατο, διάδρομος) είναι επαρκής ώστε να γίνεται καύση του λίπους ,σύσφιγξη των μυών αλλά και βελτίωση  της κυκλοφορίας του αίματος.

  Διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα πρέπει να διακοπεί άμεσα γιατί συμβάλει στην δημιουργία τοξινών που εναποτίθενται στα κύτταρα και επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος.

  Αλλαγή ή βελτίωση διατροφικών συνηθειών: Πρέπει το άτομο να απαλείψει από το καθημερινό διαιτολόγιο τρόφιμα και συνήθειες που επιβαρύνουν το θέμα τις κυτταρίτιδας.

  Διατροφικές συστάσεις

Η διατροφή μαζί με την άσκηση είναι από τα σημαντικότερα όπλα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας .Οι συστάσεις αφορούν όχι μόνο σε αφαίρεση βλαβερών τροφίμων ή προσθήκη ευεργετικών αλλά και αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και αποδοχή πιο υγιεινών τρόπων ζωής.

  Μείωση των λιπαρών της διατροφής: Τα λιπαρά και κυρίως αυτά που προέρχονται από ζωικά προϊόντα πρέπει να μειωθούν .Πρέπει να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να περιορίζονται τα τηγανιτά,τα λιπαρά κρέατα ,τα ολόπαχα τυριά και γάλατα, τα λιπαρά dressing όπως η μαγιονέζα,τα αλλαντικά,τα γλυκά και μπισκότα, τσιπς και γαριδάκια, βούτυρο,αυγά κ.α. Τα ανωτέρω τρόφιμα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά τα οποία αποθηκεύονται ευκολότερα στον οργανισμό και  δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της ημερησίας πρόσληψης. Αντιθέτως πρέπει να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά όπως κοτόπουλο,ψάρια και τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο,φυτικά λιπαρά όπως το αβοκάντο και το σουσάμι. Βέβαια και αυτά τα λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση γιατί έχουν θερμίδες και οδηγούν σε αύξηση του βάρους. Τέλος τα ζωικά προϊόντα θα πρέπει να τα καταναλώνουμε ψητά ή βραστά και όχι τηγανιτά.

  Κατανάλωση νερού: Θα πρέπει να υπάρχει μια επαρκή κατανάλωση νερού παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας. Το νερό βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού των υδατανθράκων ,λιπών και πρωτεϊνών ,στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών από τον οργανισμό. Προτείνεται η κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα και που θα πρέπει να αυξάνονται σε συνθήκες εφίδρωσης ,αθλητισμού και κλιματικών συνθηκών όπως η ζέστη το καλοκαίρι .

  Μείωση κατανάλωσης αλατιού: Η μείωση του αλατιού επιβάλλεται στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας διότι η υπερβολική πρόσληψη του συμβάλει στην κατακράτηση του νερού άρα και στην δημιουργία κυτταρίτιδας. Πρέπει να αποφεύγεται το αλάτι που ρίχνουμε στα φαγητά αλλά και τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι όπως ξηρά τυριά ,διάφορα σνακς ,αλμυροί ξηροί καρποί ,σάλτσες, κονσέρβες,τσιπς ,γαριδάκια και παστά τρόφιμα.

Μείωση κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ: Η καφεΐνη και η αλκοόλη θα πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί προκαλούν αφυδάτωση στον οργανισμό και εμποδίζουν την απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών. Καλό είναι να προτιμάται η κατανάλωση ενός καφέ την ημέρα και η κατανάλωση κόκκινου κρασιού αντί των οινοπνευματωδών ποτών. Αντικαταστήστε τον καφέ με πράσινο τσάι και με φρέσκους χυμούς φρούτων ή με διάφορα φυτικά αφεψήματα όπως χαμομήλι.

  Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών: Πρέπει να καταναλώνονται αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά ημερησίως.Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την δυνατότητα να αποτοξινώνουν τον οργανισμό και να εμποδίζουν την κατακράτηση νερού.Επίσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C,φυτικές ίνες καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών άρα και στην καταπολέμηση τις κυτταρίτιδας. Από τα φρούτα προτιμήστε τα ακτινίδια,κεράσια,πορτοκάλια,μάνγκο,φράουλες, γκρειπφρούτ, μήλα,δαμάσκηνα και ανανά.Από τα λαχανικά καλό είναι να προτιμούνται: καρότα, σπανάκι, ντομάτα, μαρούλι,ρόκα, φρέσκα φασολάκια, μαιντανός,μάραθος,πιπεριές.

  Αύξηση κατανάλωσης οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης: Περιέχουν αμινοξέα , σίδηρο,βιταμίνες, μαγνήσιο,φώσφορο καθως και φυτικές ίνες.

  Μείωση ζάχαρης και γλυκών: Η ζαχαρη και τα γλυκά κατά τον μεταβολισμό τους αποδομούνται σε γλυκόζη και με αυτή την μορφή αποθηκεύονται.Η γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα ανεβάζοντας τα επίπεδα σακχάρου και τα πλεονάσματα της θα αποθηκευτούν με την μορφή λιπαρών οξέων από τον οργανισμό. Άρα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας η ζάχαρη και τα προϊόντα που την περιέχουν όπως πάστες,σοκολάτες, μπισκότα ,κουλουράκια, καραμέλες ,ψωμί ,σάλτσες ,κρασιά θα πρέπει να μειωθούν.

  Έλεγχος θερμίδων και βάρους:  Ο έλεγχος των θερμίδων και του βάρους μπορούν να καταπολεμήσουν την κυτταρίτιδα. Ένα διαιτολόγιο στις γυναίκες το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 1750 θερμίδες ημερησίως και που οι θερμίδες του θα προέρχονται από σύνθετους υδατάνθρακες,φρούτα ,λαχανικά,άπαχα ζωικά προϊόντα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικές αξίας. Σε αυξημένη φυσική δραστηριότητα δίνεται και υψηλότερο σε θερμίδες διαιτολόγιο. Το βάρος θα πρέπει να βρίσκεται στα ιδανικά όρια (Δείκτης Μάζας Σώματος μέχρι 25).Αν υπάρχει πρόβλημα βάρους τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα διότι ως γνωστόν η παχυσαρκία εναποθέτει μόρια λίπους, αυξάνει τον όγκο των λιποκυττάρων και δημιουργεί κυτταρίτιδα. Σε τέτοια περίπτωση ένα διαιτολόγιο των 1300 θερμίδων και με τους συνδυασμούς των τροφίμων που έχουν προαναφερθεί μπορεί να μας φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και στην καταπολέμηση της εναπόθεσης λίπους.

  Όλα αυτά που αναφέρθηκαν ανωτέρω με σταθερότητα,πειθαρχία και θέληση μπορούν  να επιτύχουν αν όχι την εξαφάνιση του προβλήματος κάτι το οποίο πρέπει  να ομολογηθεί ότι είναι δύσκολο τουλάχιστον να βελτιώσουν αισθητά το πρόβλημα και να παρέχει μεγαλύτερη ικανοποίηση, άνεση και αυτοπεποίθηση στην γυναίκα που το αντιμετωπίζει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s